A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Francie - Průvodce

Určitě víte, že ve Francii plyne jinak čas, než u nás v Čechách. Týká se to především kultury stravování, která je od té české úplně odlišná. Zpomalte a zkuste zachytit jedinečnost tohoto francouzského stylu. Zde Vám přináším několik rad, abyste věděli co a jak ve Francii u stolu. Dobrou chuť! Snídaně, Oběd, Večeře, Levné stravování

Snídaně

Snídaně bývá oproti naší velmi chudá. Neznám Francouze, který by si po ránu vařil čaj. Ráno pijí ovocný džus, mléko a hlavně kávu. Obecně lze říct, že snídaně je sladká, jedná se většinou o croissant , pain au chocolat , bagetu s marmeládou. Pro mě nejhorší variantou byl toustový chléb, to považuji opravdu za barbarství, obzvlášť když si můžeme dát čerstvou křupavoučkou bagetu.

Pokud si dáte po ránu sýr, šunku nebo salám, budete za rebely, tak s tím počítejte. Také lze o francouzské snídani říct, že je velmi málo výživná, po takovém pošimrání jsem mívala hlad většinou už za hodinu.

Oběd

Oběd doma Oběd v restauraci

Oběd už je lepší. I v těch nejhorších podnicích mají zaměstnanci na oběd hodinu a půl. Dobře vědí proč. Oběd se totiž skládá z mnoha chodů. Samozřejmě, že obědy ve všední dny jsou ošizenější než víkendové, i tak ale stojí za to.

Pokud budete jíst v restauraci, vybíráte si většinou z již připravených menu. Takže vidíte, co všechno dostanete. Při návštěvě u Francouzů doma může dojít k mírnému faux pass, protože vy si myslíte, že čtvrtý chod už je ten poslední, ale ne, není tomu tak. Začněme tedy od začátku.

Oběd doma

Jako první se většinou podává salát. Samozřejmě s bagetou. Salát může být zeleninový, ale také těstovinový, s rýží nebo s kuskusem.

Na hlavním chodu je velmi sympatické to, že si každý tvoří svůj talíř, jak se mu zachce. Na stole tedy bude mísa s masem, většinou vepřovým, hovězím nebo kuřecím, omáčka, pokud je, zvlášť v jiné míse. A mísy s přílohami: těstovinami, rýží, brambory.

Po hlavním chodu následuje ochutnávka sýrů (opět s bagetkou) a po nich dezert. Velmi příjemná je skutečnost, že dezert je ve Francii ke každému jídlu. Milovníkům čokolády doporučuji čokoládovou pěnu (la mousse au chocolat) a čokoládový dort (gateu au chocolat).

Po dezertu přichází na řadu ovoce a jogurty.

Toto schéma se samozřejmě může lišit rodinu od rodiny. Ale v principu můžete čekat něco takového. A v žádném případě neodnášejte svůj prázdný talíř. Nad použitými talíři se normálně diskutuje a nikdo z toho nemá vrásky.

Celkově se francouzské stolování liší od našeho. Řekla bych, že používají méně nádobí než my. K snídani si většinou žádný talíř neberou, na dřevěném stole nemají ubrus, takže drobky z bagety a jiného pečiva, a že jich je, smetou houbičkou. Při obědě samozřejmě již talíře používají, přesto stále a všude přítomné kousky bagety se budou válet po stole. Zkrátka si na to zvykněte a chovejte se úplně stejně.

A až si Francouzi vytřou bagetou omáčku od hovězího masa a s chutí si na ten samý talíř naservírují dort s vanilkovým pudinkem a jahodami, vůbec se nedivte. To je totiž normální.

Oběd v restauraci

Záleží samozřejmě na regionu, městě, typu stravovacího zařízení, jak bude Váš oběd vypadat a kolik bude stát. Obecně se však dá říct, že služby jsou ve Francii drahé. Zboží v supermarketech je na podobné cenové hladině jako u nás, ovšem posezení v baru či restauraci je několikrát dražší. Dvě deci piva stojí kolem 3.50 €, což je kolem 100 Kč. Levnější menu pro jednoho můžete dostat kolem 20 €, tedy za méně než 600 Kč.

Běžná restaurace nabízí obědová menu (salát, hlavní chod, dezert, sýry, ovoce) kolem 25 €. Ceny se samozřejmě liší. Existují i restaurace, kde seženete menu kolem 15 € a budete náramně spokojeni. V Paříži zkrátka zaplatíte víc než v Clermont Ferrand .

Jakmile si sednete v restauraci, dostanete automaticky karafu s neperlivou vodou, ta je zdarma, další nápoje si platíte navíc.

Večeře

Večeře je obřad. Všichni už mají čas, a tak se sejdou a stolují společně. Taková večeře trvá hodiny a hodiny. Diskutuje se o všem možném nad prázdnými talíři, ale zato s plnou sklenkou vína v ruce.

Večerní menu jsou tedy bohatší než menu obědová, může se začínat salátem s plátky tuňáka, pokračovat filetem v citrónové omáčce s rýží, potom talířkem šneků. Následoval by dezert, třeba jablečná zmrzlina zalitá calvadosem, na tu pozor, pak samozřejmě ovoce a sýry na závěr.

V restauraci si dejte poradit a ochutnejte místní specialitu.

Levné stravování

Na levnější stravování nelze poradit nic jiného, než nakupování ve velkých supermarketech a hypermarketech. Ve městech to jsou supermarkety Casino, 8 à huit, Champion, nejlevnější je samozřejmě Lidl. Velké jsou Carrefour, Intermarché, Leclerc, Monoprix… Celkově bych řekla, že není problém ve Francii jíst levně, pokud chcete. Ceny v supermarketech jsou ve většině sortimentu stejné jako u nás, něco o trochu levnější, něco o trochu dražší. Rozhodně maso, šunka a masné výrobky jsou o dost dražší, na prsní kuřecí řízky počítejte kolem 8 €. Naopak sýry a jogurty jsou levnější.

Pokud chcete opravdu ušetřit, kupujte výrobky se symbolem korunky nebo s nápisem Eco (tedy ekonomický).

fantazii se meze nekladou (nahrál: admin)
fantazii se meze nekladou

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA