A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Francie - Průvodce

Francie je vyhlášená stolováním a požitkářským přístupem k jídlu. V tom si od nich opravdu můžeme vzít příklad. V běžných pracovních dnech jsme zvyklí na půlhodinku na oběd a pak rychle zpátky do práce. To ve Francii ne. Všimněte si, že velká část obchodů i supermarketů má minimálně dvouhodinovou polední pauzu. Francouzi zkrátka musí dobře jíst, ať se děje co se děje. Pečivo, Sýry, Mořské plody a jiné speciality, Další dobroty

Pečivo

Bageta
Croissant
Pain au chocolat

určitě si všimnete, že hustota pekáren na jakoukoliv plošnou jednotku je mnohem vyšší než u nás. Obávám se, že jakmile potkáte nějakou *Boulangerie*, neodoláte a nějakou mňamku si koupíte. A uděláte jedině dobře.

Právě díky pekařským výrobkům a sýrům se hodně turistů vrací poněkud nakynutější. Ale rozhodně to stojí za to, protože kdo neochutnal ve Francii křupavoučké bagetky, croissanty a další lákadla, přišel o hodně.

Bageta

Univerzální všudypřítomné pečivo je rozhodně francouzská bageta. Toto křehké a nadýchané bílé pečivo se zkrátka jí jako příloha téměř ke všem pokrmům. Francouzi ji většinou nekrájí nožem, ale jednoduše elegantně rozlomí, takže drobků je všude dost, ale to je zkrátka jejich kultura. Bageta je výborná teplá, potkáte určitě nějakou postarší dámu, která jede na kole a na košíku vepředu nebo na nosiči vzadu má bagetu přidělanou, a patku od bagety ukousnutou.

Bagetu pořídíte v každé pekárně (boulangerie(bulanžri)) kolem 0.80€, v supermarketech bývají levnější, ale o dost méně křupavější a hlavně druhý den gumovější.

V žádném případě si nedělejte zásoby pečiva, především proto, že se jedná o bílé pečivo, zaznamenáte druhý den leda tak velký úpadek kvality a zjistíte, že pekáren je opravdu všude dost, a že jsou otevřené již od 6 hodin ráno. Pozor však na polední pauzu, to pak taky do tří hodin odpoledne nemusíte sehnat nic k snědku, samozřejmě jen v odlehlejších koutech země.

Croissant

Croissant je znám již i u nás, ale jeho českému bratranci z devátého kolena nesmíte vůbec věřit. Francouzský croissant je o deset tříd výš. Je pravda, že se zase nejedná o zdravou stravu, protože vrstvené těstíčko je poměrně máslové a určitě nevhodné pro štíhlou linii, ale uvidíte, jak se Vám bude rozplývat na jazyku. Koupíte kolem 0.70-0.80€

Pain au chocolat

Variace na croissant, která je tvarem úplně jiná, ale uvnitř skrývá překvapení. Dvě linky tmavé čokolády, ano zkrátka čokoládový chlebíček jak má být. Pokud budete mít to štěstí a zrovna se nachomýtnete, až budou vyndávat plech z pece, neváhejte a chyťte štěstí za pačesy. Ošidné jsou takové ty hromadné slevy, protože, jak známo, s jídlem roste chuť a vy si pak budete muset koupit kalhoty na gumu. Pain au chocolat koupíte kolem 0.70-0.80€, kalhoty v supermarketu kolem 10€, v letních slevách i za méně.

Sýry

Camembert
Brie
Eidam a Ementál
Roqeufort
Maroilles
Reblochon
Kozí sýry

Francouzské sýry jsou výtečné, to je všeobecně známá skutečnost. Dělí se na mnoho druhů. Ani běžní Francouzi nedovedou rozdělit správně všechny své sýry, takže když to nebudete umět vy, rozhodně nejde o žádné faux pass. Každopádně sýrů je mnoho, protože snad každý region má své typické a každý druh rozhodně stojí za ochutnání.

Camembert

Smetanový sýr s bílou plísní na povrchu (jakou má u nás hermelín). Camemberty jsou velmi tučné. Sice ty nejdietnější mají jen 30% tuku, ale ty také nejsou tak výtečné jako jejich tučnější příbuzní. Ano, další zdatný útočník na štíhlou linii je zde! Ale při sklence vína se sýrům tak těžko odolává. Každý svého štěstí strůjcem, za všechno se holt platí, a kalhoty na gumu tu budou pořád. Zpět ale ke camembertům, vyrábějí se především na severu Francie v Normandii .

Normandie je zemědělský kraj, kde je hodně krav, tudíž hodně mléka a tudíž hodně camembertů, ale také tam je hodně jablek, tudíž se tam vyrábí calvados, velmi silný alkohol z jablek. Určitě ochutnejte, ale jen opatrně.

Nejznámější druhy typicky kulatých camembertů jsou Président, Rustique, Gillot, Lepetit.

Nejlevnější typ značky Korunka stojí již kolem 1€, lepší jsou dražší, ale stojí to za to.

http://www.camembert-aoc.org/htm/historique.htm

Brie

Brie je camembertu chuťově velmi podobný, ale je ve tvaru trojúhleníku, resp. výseku původního kulatého sýra. Pochází z oblasti Brie v departementu Seine et Marne v regionu Champagne . Brie bývá levnější než camembert.

Eidam a Ementál

Tyto sýry nemusím ani popisovat, všichni je znají. Ementál pochází z francouzských Alp .

Roqeufort

Roqeufort je sýr s modrou plísní uvnitř, podobný naší nivě, ale o dost silnější. Sýr byl poprvé vyroben v městečku Roquefort na jihozápadě, mezi Bordeaux a Toulouse , za vlády Karla Velikého. Roqeufort už patří do kategorie dražších sýrů, přesto, nebo spíš právě proto, stojí za ochutnání.

Maroilles(maroal)

Maroilles je poměrně mladý sýr, vyrábět se začal až v roce 1976. Je trochu podobný našemu romaduru, ale je tvrdší, má čtvercový tvar a populární je především na severu Francie, tedy v oblasti kolem Lille a Amiens, nedaleko Belgie.

Reblochon(Roblošón)

Princ sýrů je zároveň smraďoch. Blíží se zase našemu romaduru, ale je o poznání silnější, tedy nic pro slabé povahy. Pochází ze Savojských Alp, kde si rozhodně nenechte ujít tamější specialitu Tartuflete(Tartyflet).

Kozí sýry (Fromages du chèvre)

Existují v mnoha podobách, ale vždy pevné, se slovenskou bryndzou nehledejte žádnou podobnost.

Najdete je kulaté, stejně jako camembert, ve tvaru válečku nebo jako malé tvarůžky. Nejznámější jsou válečkové Bouchon de Chèvre, Bûchette affinée, a kulatý Rocamadour. Ty jsou měkčí, ale v Pyrenejích rozhodně ochutnejte tvrdší a nažloutlý Tomme de chèvre des Pyrénées.

Jsou vyráběny jen v několika regionech, a to v Burgundsku , v Akvitánii a Baskické zemi (v Pyrenejích ), a především v Alpách.

Více o kozích sýrech zde:

http://www.fromagesdechevres.com/pages/frameset.aspx?p=/pages/static/formes/for_p1_fr.shtml

Pro puntičkáře připojuji internetovou adresu, kde se dočtete velmi podrobnou historii každého sýra.

http://www.univers-fromages.com/encyclopedie-fromage-liste.php

Mořské plody a jiné speciality

Šneci
Mušle
Ústřice
Krevetya a langustiny

Šneci

Šneci (escargots) se dělí na šneky suchozemské a mořské. Pokud seberete odvahu, budete mít gurmánský zážitek. Osobně preferuji šneky suchozemské, jsou větší a ne tak gumoví. Pokud potkáte nějakou escargotière, kde se šneci chovají, běžte na exkurzi. Dozvíte se tam minimálně jednu praktickou informaci, a to jak se šneci dostávají na váš stůl. Šneci jsou mechanicky vyndáváni z ulit ve vroucí vodě, tím se nejen vydezinfikují ulity, ale zároveň se šneci usmrtí. Pak se jim musí uštípnout pohlavní orgány, protože ty jsou hořké. A pak se šneci dají zpátky do ulit, sotva tedy najdete šneka ve své původní ulitě, a pak se zamáznou bylinkovým máslem a zamrazí.

Takhle je koupíte v obchodě, 250 g za nějakých 15€. Pokud je dostanete již připravené, vězte, že jejich příprava tedy nebyla bůhvíjak komplikovaná. Zmražená alobalová mistička plná šneků se dá rozehřát do trouby a vy pak dostanete na talíř ohřáté šneky s rozehřátým bylinkovým máslem. Nezajídá se samozřejmě ničím jiným než bagetou.

A jak šneky jíst? Jakmile překonáte první sousto, a odhodláte se ke druhému, můžete se považovat za milovníka šneků. Šneci se vytahují z ulity párátkem, v žádném případě nekoušou na více částí, máslo se vytře kouskem bagety, a to všechno by mělo putovat do úst současně. A zapít vínem!

Mušle (les moules)

Mušle si můžete dát po celé Francii. Mušle dostanete již uvařené, z první musíte masíčko vydolovat pomocí párátka nebo jiného nástroje, ale tuto mušli pak používáte na vyndavání masíčka z mušlí dalších. Mušle se podávají většinou s hranolkami nebo jinou bramborovou přílohou. A bageta to jistí v každé situaci.

Ústřice (l\'huître)

Ústřice jsou ve Francii velmi oblíbené. Typické jsou především v přímořských oblastech za rozhodně velmi slušnou cenu, a ta se vzdáleností od moře přímo úměrně roste.

Musím se přiznat, že osobně nejsem fanoušek těchto mořských plodů, proto můj popis nebude možná dostatečný, ale vy se jím určitě nedejte odradit, za zkoušku ústřice rozhodně stojí.

Pokud si tuto lahůdku objednáte, dostanete talíř s již otevřenými ústřicemi, většinou obrostlými nějakými mořskými řasami a kdovíčím dalším… Ústřici přiložíte ke rtům a její obsah zkrátka a rychle vycucnete.

Někdo vycucnutý obsah bez problémů spolkne a s upřímným potěšením se vrhne na další, jiný naopak obsah svých úst pošle do jiné destinace, než měl naplánováno, tedy do ubrousku/umyvadla/záchodu/květináče/popelníku/kamkoliv jinam s výjimkou žaludku, a svůj talíř s radostí předá sousedovi.

Krevety a langustiny

Dostanete je čerstvé a uvařené, takže vám už nezbývá nic jiného, než se pustit do obírání. Jakmile se dostanete k masíčku, uvidíte, že ten boj za to stál. Nechápu, jak to dělají, ale za stejnou dobu, co já jsem zvládla připravit si jednu krevetu, Francouzi slupli už pět. Holt cvik je cvik.

Pozor! Někteří lidé jsou na pravé krevety alergičtí, projeví se tím, že přibližně dvě hodiny po konzumaci začnou zvracet a zvrací v intervalu cca 20 min. i nadále. Jediné, co platí na tuto nevolnost, jsou prášky proti zvracení. Tato alergie se neprojeví po konzumaci krevetových prstů, které jsou v Čechách běžně k dostání.

Další dobroty

Steaky
Fondue
Palačinky a jejich variace

Steaky

Steaky jsou oproti našim o poznání krvavější, tudíž pokud nemáte rádi krev rozlitou po talíři, je nutné tuto skutečnost nahlásit obsluhujícímu personálu.

Fondue

Tato specialita sice pochází původně ze Švýcarska, ale mnozí Francouzi Vám dají zasvěcený výklad o tomto *nejtypičtějším francouzském jídle*. Existuje fondue masové a sýrové, narazíte i na čokoládové. Princip je jednoduchý. Nad plamínek umístíme speciální misku, do níž patří buď olej nebo sýr nebo čokoláda, podle toho, o který druh fondue právě jde.

Tento pokrm se zásadně podává ve společnosti s přáteli, jako romantická večeře se běžně nekoná, ale pokud chcete být originální, nic Vám nebrání. Je to zkrátka jídlo, u kterého musíte počítat s určitou časovou dimenzí. Boj vidliček o to nejlepší místo v rendlíku je nemilosrdný, mnoho kousků končí v horkém propadlišti dějin, aby ho následně ulovil někdo z Vašich spolustolovníků. Nad fondue se určitě zasmějete a pobavíte.
Masové pochází z Burgundska , do horkého oleje si budete odkládat kousky vepřového, hovězího, kuřecího, krůtího, skopového a jiného masa, které pak namočené v jedné z přiložených omáček pozřete. Takovýchto soust si každý připraví mnoho, až se jimi nasytí úplně.

Na takovou večeři počítejte minimálně dvě hodiny, ať si zážitek náležitě vychutnáte.

Sýrové fondue pochází ze savojských Alp. V tekutém sýru si budete namáčet kousky bagety, zeleniny nebo připravené orestované kousky masa. Díky sýru budete poměrně rychle zasyceni. Pozor, sýr na fondue je speciální sýr, který se při teplotě rozpouští, ale nestává se s dlouhým zahříváním gumovým jako například eidam. Každopádně po pořádně prolyžovaném dni si fondue určitě dopřejte a jiný den se dejte na Raclette. Ten je původně také ze Švýcarska, ale toto alpské jídlo Vám bude chutnat i ve Francii.

Čokoládové fondue vznikly jako dezertní varianta ke dvěma předešlým, ale nutno říct, že děti je milují, tak proč ne. Čokoláda může být tmavá, mléčná nebo bílá a namáčí se v ní kousky ovoce, želé a jiných dobrot.

Pro dospělé je čokoláda nastavena alkoholickými likéry, což vůbec není špatné zakončení večera.

Palačinky (crêpes)

jsou palačinky tenké cca 1mm, o průměru kolem 30 cm, opékané po jedné straně, bez oleje, někdy na másle, a složené do trojúhelníku. Oproti našim jsou mnohem hubenější. Můžete si vybrat, zda si dáte obyčejnou jen pocukrovanou, nebo s javorovým sirupem, nebo likérem z jedlých kaštanů či koňakem, marmeládou, nutellou, hořkou čokoládou a dozajista mnoha dalších sladkých variací.

Původ palačinek je situován do Bretaně , koupíte je ale všude, takže si nelamte hlavu a tuto vynikající pouliční i restaurační pochoutku si dejte kdekoliv.

Existují však i palačinky slané. Za prvé se dají tyto palačinky naplnit různými slanými směsmi, ale zajímavější jsou takzvané galetts. Už těsto na galetts je jiné, ze žitné mouky a (dle mého) s pohankou. Tyto galetts jsou typické jedině pro Bretaň a můžete vyzkoušet variaci se šunkou, sýrem či s vajíčkem, nejlepší je samozřejmě tohle všechno dohromady. Ovšem co kuchař, to jiný nápad na náplň.

francouzské palačinky (nahrál: admin)
francouzské palačinky
nabídka sýrů (nahrál: admin)
nabídka sýrů
sýrové fondue (nahrál: admin)
sýrové fondue
další sýry (nahrál: admin)
další sýry
mušle s hranolky (nahrál: admin)
mušle s hranolky

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA