A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Francie - Průvodce

Jiný kraj, jiné speciality. Takže Vám zde navrhuji vybrat si destinaci podle jídla. Vždyť Francouzská kuchyně za to stojí! Speciality Azurového pobřeží, Provence a Languedoc Roussilonu, Speciality Pyrenejí, Akvitánie a Poitou-Charentes, Speciality v Limousin, Centre, Burgundsku a Auvergne, Speciality ve Franche-Comté a Rhone Alpes, Speciality v Bretani, Povodí Loiry, Normandii a Picardii, Speciality Ile de France, Champagne a Alsaska-Lotrinska

Speciality Azurového pobřeží, Provence a Languedoc Roussilonu

Kuchyně je založená hodně na olivovém oleji a aromatických kořeních jako je rozmarýn, tymián, bazalka a šalvěj a samozřejmě česnek. Není divu, že nejpoužívanější směs nese název Provensálské koření. Před hlavním jídlem můžete dostat k bagetě Anchoiade, pastu ze sardelek a česneku, nebo Tapenade, také ze sardelek, česneku a navíc s černými olivami.

Omáčka Aioli, z česneku, olivového oleje a vaječného žloutku, anebo omáčka Rouille, s paprikou, Vás bude provázet při mnoha místních jídlech. Dalšími hojně používanými surovinami jsou lilky, cukety a rajčata, různě kombinované, nadívané, restované či zapékané. Nejznámější pokrm na tomto principu se nazývá Ratatouille.

Mořským plodům se zde těžko vyhnete, pro Provence je typická rybí polévka Bouillabaisse (bujabéza), po celém pobřeží krevety, langustiny, chobotnice, mušle a hlavně velké Svatojakubské mušle (Coquilles Saint Jacques).

Další místní specialitou jsou lanýži(truffes).

Dezerty bývají často ochuceny levandulovou vůní, takže jejich perfektní nazdobenost a výrazná vůně se mnohým stane osudnou.

Speciality Pyrenejí, Akvitánie a Poitou-Charentes

Pyreneje jsou zemědělským hornatým regionem a podle toho také vypadají jejich speciality. Skládají se především ze zeleniny a drůbežího masa. Nejznámější je l\'axoa de veau, pokrm, kde hlavní roli hraje telecí maso, někdy zapečené, jindy podávané se zelím, zkrátka pokrm, který všem horalům dodá spoustu síly a energie. Určitě se setkáte i s Piments, což jsou místní dochucovací prostředky.

V Akvitánii se holduje především červeným vínům, gastronomické speciality jsou trochu v pozadí. Akvitánci jsou pyšní na la Garbure, což je polévka založena na zelí, sušených fazolkách a křupavých škvarcích. Dalším typickým jídlem je Poulet au pot, tedy kuře v hrnci, většinou to vypadá tak, že se kuře vaří v hrnci a podlévá se červeným vínem, později se přidá zelenina a omáčka se zahustí smetanou, ale variace se mohou někdy i dosti zásadně lišit.

V Poitou-Charentes se jí velmi často mletým masem plněná rajčata, lilky a cukety. Ve vnitřním Poitou vede divočina, v přímořském samozřejmě mořské plody.

Speciality v Limousin, Centre, Burgundsku a Auvergne

Limousin má svou image postavenou na výborném hovězím a skopovém masu, povšimněte si, že nejvíce řeznictví a řeznických učilišť je v Limoges , a na místních jablkách, která se zpracovávají do různých omáček a čalamád.

V Limousin budete mít potíže s výběrem z tak široké nabídky, zmíním zde jen nejznámější jídla a těmi jsou Porcs noirs a Foies gras d\'oies et de canards. Porcs noirs, neboli černá prasata, jsou širokým označením masných výrobků z černých prasat. Jedná se o šunky, paštiky, sušené plátky a jiné pochutiny. Foies gras, husí nebo kachní játra jsou vyhlášenou francouzskou specialitou po celém světě a vězte, že pochází právě z tohoto kraje.

V Centre najdete především nabídku říčních ryb, v Burgundsku a v Auvergne si mlsný jazýček pochutná třeba na Kambalu s nádivkou z ústřic s vinnou omáčkou nebo pstružích filátcích na másle a tymiánu s omáčkou z bílého vína a řepné šťávy.

V Burgundsku budou všechny pokrmy podávané s dijonskými hořčicemi , pozor, některé jsou velmi silné. Naopak v Auvergne je mým nejoblíbenějším La Truffade, principielně podobné alpskému Tartuflette, tedy hlavními surovinami jsou sýr a brambory.

Speciality ve Franche-Comté a Rhone Alpes

Alpy jsou na speciality bohaté, pochází odsud sýrová jídla jako je savojské Fondue, Raclette, Tartuflette, a hlavně Savojské klobásky, které jsou sušené s různými přísadami. Vybrat si můžete mezi vlašskými ořechy, lískovými oříšky, druhy pepře a bylinek . ..

====Speciality v Bretani, Povodí Loiry, Normandii a Picardii

Bretaň je proslulá palačinkami a galettes, tedy slanými palačinkami z pšeničné a pohankové mouky. Nejznámější místní speciality, které nevycestovaly, jsou různé druhy pečiva: couronne moulée, mirod, pain chapeau, pain plié de Bretagne a petit maigret. Le kouign je druh dezertu, který musíte rozhodně ochutnat.

V regionu kolem Loiry je velký výběr masa, zeleniny, příloh a omáček, tak jak se sluší na zemědělský region jakým bezesporu loirské údolí je. Nic neztratíte výběrem la Beuchelle nebo Matelote tourangelle.

V Normandii to jsou samozřejmě všechny možné camemberty, ale i ryby, pstruh po normandsku nebo sýrové Fondue Normande či kuře na bílo.

V Picardii a úplně na severu, kraji vlámů, si nenechte ujít místní sýrový dort la Flamische a jako zákusek medem plněné vafličky.

Speciality Ile de France, Champagne a Alsaska-Lotrinska

Ile de France se pyšní Entrecôte Bercy, což je jídlo, kde hlavní roli hraje grilované masíčko. Víc neprozradím, ať ho ochutnáte sami.

V kraji Champagne si dejte kuře po šampaňsku. Naopak v Lotrinsku hraje hlavní roli bezmasý pokrm, tedy ne úplně vegetariánský, ale bez flákoty. Tímto slavným pokrmem je Quiche Lorraine, tedy Koláč z Lotrinska, poznáte ho snadno, kulatý sýrový dort se šunkovými krutonky a smetanou. K dostání jsou i menší pouliční varianty na zahnání hladu.

V Alsasku je strava již velmi podobná německé kuchyni, tedy není žádným problémem najít kyselé zelí či párečky, za vše mluví la Choucroute, vařené zelí v omáčce.

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA